Een aantal jaren geleden kleefde er aan havermout een geitenwollensokken-imago. Dat is verleden tijd, en terecht! Havermout is namelijk een veelzijdig en voedzaam graan, dat perfect past in een gezond voedingspatroon.
Waarom havermout toevoegen aan je voedingspatroon?
Havermout wordt gemaakt van havervlokken. Dat zijn geplette haverkorrels. Deze haverkorrels worden geknipt tot havermout. Havermout is rijk aan vezels en bevat een evenwichtige balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.
De voedingswaarden van havermout (per 100 g) zijn:
kcal | 370 |
Koolhydraten (g) | 59 |
waarvan suikers (g) | 1,3 |
Eiwitten (g) | 13 |
Vetten (g) | 6,9 |
waarvan verzadigd vet (g) | 1,2 |
Vezels (g) | 10 |
Zout | 0 |
Havermout is rijk aan de mineralen mangaan, fosfor, magnesium, koper, ijzer en zink. Het is een bron van vitamine B11 (foliumzuur) en bevat daarnaast vitamine B1 en B5.
Glutenvrij
Goed nieuws voor alle mensen met coeliakie, want haver is van nature een glutenvrij graan. Let echter goed op het glutenvrije logo als je havervlokken of havermout koopt, want vaak is het verwerkt in bedrijven waar ook glutenhoudende granen worden verwerkt.
Toepassingen
Havermout is voor mij absoluut favoriet bij het maken van ontbijtjes. Je denkt misschien als eerst aan havermoutpap, waarbij je havermout kort kookt met water of (plantaardige) melk. Vervolgens kun je allerlei lekkere toppings, zoals (gedroogd) fruit, noten, zaden of kokosrasp toevoegen. Havermoutpap kent ook een soort koude variant; de overnight oats. Om dit te maken, zet je ’s avonds een potje havermout met (plantaardige) melk in de koelkast. Dit hoef je ’s ochtends alleen maar even door te roeren en daarna kun je het op dezelfde manier als de warme havermoutpap aftoppen. Perfect voor een haastige ochtend.
Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van havermoutpap. Ik bak heel veel met havermout, waarbij ik soms de hele vlok gebruik en het soms in de blender vermaal tot meel. Met een eenvoudig basisrecept van havermout, banaan, ei en bakpoeder kun je oneindig veel varianten van ontbijtmuffins maken. Ik maak deze zelf altijd in veelvoud, zodat ik er een aantal de volgende ochtend kan eten en de rest kan invriezen. Ook pannenkoekjes, granola en bananenbrood kun je maken van havermout.
Probeer dus vooral eens een ontbijtje op basis van havermout uit en daarna gaat het vast ook tot de basics in jouw voorraadkast behoren 😊
Reactie plaatsen
Reacties