Pompoen, wat kun je daarmee doen?

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 22:12

Zodra de bladeren beginnen te kleuren, merk ik dat de zin in voeding dat typisch hoort bij het herfstseizoen, begint te groeien. Pompoen is bij uitstek zo'n herfstgroente. Maar wat kun je ermee? In deze blog een kleine ode aan de pompoen, met een aantal ideeën hoe je pompoen kunt gebruiken in de keuken. 

 

Superfood bommetje

Er zijn meerdere soorten pompoenen, maar vandaag staat de 'gewone' pompoen centraal. Eigenlijk doet de benaming 'gewone' geen eer aan de superfood eigenschappen ervan! Ten eerste zit pompoen vol met betacaroteen. Dit wordt door enzymen in het spijsverteringskanaal omgezet in vitamine A en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. Vitamine A is goed voor je ogen en verbetert het zicht. 

 

Pompoen is verder rijk aan vitamine C, E, B6 en B11. Dit zijn krachtige antioxidanten die zorgen voor een sterk immuunsysteem en je afweer een boost geven. Naast vitaminen bevat pompoen hoge waarden mineralen. Het bevat koper, ijzer, magnesium, kalium, fosfor, zink. Met recht een veelzijdige superfood te noemen dus! De zaden kun je drogen in de (droog)oven en die hebben weer hun eigen gezondheidsvoordelen. 

 

Veel vezels, weinig calorieën

Voor de mensen die willen afvallen is er goed nieuws, want de pompoen is rijk aan vezels, maar arm aan calorieën. Oftewel: je voelt je verzadigd, maar wordt er niet dik van. 

 

Overtuigd? Gelukkig maar. 

Dan rijst nu natuurlijk de vraag: pompoen, wat kun je daarmee doen? Er is goed nieuws, want pompoen is niet alleen veelzijdig in samenstelling, maar ook in bereidingswijze. Graag geef ik je wat inspiratie om de pompoen te verwerken in een heerlijk gerecht!

 

Soep

Soep is heerlijk verwarmend en je kunt het eenvoudig aanpassen aan groenten of vruchten van het seizoen. Een basispompoensoep laat zich eenvoudig combineren met wortel, zoete aardappel, Indiase kruiden, kokosmelk of Italiaanse kruiden. Zo krijgt je pompoensoep elke keer een andere twist!

 

Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen is zó lekker! Ik verwerkte het in een herfstsalade, vergezeld door vijgen, feta, geroosterde paprika en pecannoten.

De geroosterde schijven of blokjes zijn echter ook heerlijk om zo op te eten en een koolhydraatarm alternatief voor gebakken aardappels. Kruid ze eventueel met paprikapoeder, tijm en rozemarijn en/of serveer ze met wat truffelmayonaise. 

 

Gevulde pompoen

Op zoek naar een origineel en voedzaam hoofdgerecht? Zet dan eens een gevulde pompoen op tafel. Kies een (pseudo)graansoort, zoals rijst, quinoa of bulgur en combineer dit met verse kruiden, groentes en geitenkaas of feta. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb