Toen ze 1 jaar was, kreeg onze oudste dochter Femm de diagnose coeliakie. Op dat moment was dat vooral een opluchting, een bevestiging. Direct daarna kwam de gedachte: 'o jee, wat nu?' We doken in de wereld van glutenvrije producten en startten een zoektocht naar een gezond, glutenvrij voedingspatroon.
De eerste ronde door de supermarkt
Tja, waar begin je? Dat zal voor de meeste mensen in de supermarkt zijn. Destijds (2016) was dat een klein schap, maar het was fijn om in één winkel glutenvrij brood, pasta, crackers en koekjes te kunnen inslaan. Dat eerste brood was even wennen voor haar; glutenvrij brood is over het algemeen toch behoorlijk droog. Maar goed, wij waren allang blij dat ze zienderogen opknapte, stopte met spugen en buitensporig huilen.
Vanuit interesse voor gezond eten begon ik etiketten te lezen en daar werd ik niet echt blij van. Aan glutenvrije producten wordt veel zetmeel en suikers toegevoegd voor de structuur en smaak. Daarnaast worden er allerlei toevoegingen gedaan om de houdbaarheid te vergroten. Dit was niet wat we in de basis aan Femm wilden geven.
Puur Energiek: begin je dag met een gezond ontbijt
Dit besef was de kiem van Puur Energiek. Ik startte met het maken van ontbijtjes op basis van havermout, amandel- en boekweitmeel. Femm smulde ervan! Wat was het heerlijk om te zien hoe ze opknapte van het glutenvrije dieet, maar ook 's ochtends zó blij kon worden als ik haar vertelde wat ze zou eten als ontbijt.
Inmiddels variëren we met zo'n vijftien verschillende ontbijtjes en maak ik nog altijd nieuwe recepten, die na een kritische keuringsronde (door inmiddels twee dochters) wel of niet worden toegevoegd aan het ontbijtassortiment. Ík geniet als ik hen zie genieten van een lekker ontbijtje, waarvan ik zelf ook weet dat het onbewerkt en voedzaam is.
Wil je meer weten over mijn ontbijtjes of in een workshop bij jou thuis zelf aan de slag? Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Reactie plaatsen
Reacties